top of page

Kop in het zand

De dieselgate. Deze week werden we weer opgeschrikt door nieuws waaruit blijkt dat we met zijn allen enorm voor de gek worden gehouden. Dag in, dag uit. Stiekem weten we het allemaal ook wel. Dat we niet in een droomwereld leven… Maar toch… Het is elke keer zo jammer als dat weer bevestigd wordt en je weer even wakker geschud wordt.

Topje van de ijsberg Volkswagen ging deze week door het stof. Maar geloof mij: er gaan er nog meer volgen. Dit kan niet het enige geval zijn. Manipulatie is aan de orde van de dag. En niet alleen in de automotive-branche. Wat dacht je van het bankwezen en van de bouwfraude? En dan nog maar niet eens te beginnen over hetgeen we iedere dag naar binnen werken aan eten en drinken. Kippen volgespoten met antibiotica en E-nummers om ons eten langer houdbaar te houden.

Grenzen bereikt Langzaamaan begin ik de patronen te zien… We doen dit onszelf aan. De rol van de overheid is om grenzen te stellen. Maar wat doet de mens? Op het moment dat deze grenzen zijn bereikt, probeert men overal het uiterste uit te halen. Allemaal met één doel: nog meer produceren dan we kunnen, gedreven door geld. En niet alleen de grenzen vanuit de overheid worden overtreden. Vaak zijn zelfs de grenzen van de fysica al lang bereikt, maar deze worden op slinkse wijze overschreden. Zo ook bij de dieselgate. Lang leve de consumptiemaatschappij.

Heel eerlijk, ik consumeer liever dromen.

Overconsumeren Overconsumptie hoeft helemaal niet erg te zijn. Er zijn namelijk heel wat zaken waar je nooit genoeg van kunt hebben. Gezondheid, liefde, diepgaande gesprekken, slaap, flirten, voorspoed, geluk, schaterlachen, ongeremde seks en tijd. En het mooie is: het nieuws van de dag, welke ons op dat willekeurige moment abrupt doet ontwaken uit ons droomleventje, vervliegt ook weer. Verdwijnt weer naar de achtergrond en laat ons weer in slaap sukkelen. Maar het is vaak wel het begin van een verandering. Soms zelfs van een hele revolutie. Ja, ik ben van mening dat de hele dieselgate ons weer wat gaat brengen. Want, waarschijnlijk worden op deze manier de plannen rondom elektrisch rijden versneld en komt er aanzienlijk sneller een einde aan CO2-rijden. Plannen die tot op heden waarschijnlijk nog werden tegengehouden door andere grootheden.

Kop in het zand Engelsen zeggen het heel mooi: “When it rains, look for rainbows. When it’s dark, look for stars”. Kortom, aan iedere donkere kant, zit ook een zonnige zijde.

Mooie wereld, hou ons af en toe maar heerlijk voor de gek. En laat mij maar weer even geloven in mijn eigen droomwereld. Een droomwereld met liefde, geluk en gezondheid. Met schaterlachen, diepgaande gesprekken, met mooie mannen en met zeeën van tijd. Geen E-nummers, geen roetfiltermanipulatie, geen grotegrijzeboordenpolitiek, geen steekpenningen, geen plofkippen en geen klokkenluiders. Dit weekend droom ik lekker door en steek ik eventjes mijn kop in het zand.

bottom of page