top of page

Music was my first love

Mijn mannen weten dat ze mijn liefde altijd moeten delen. Ik heb namelijk nog een grote liefde. Muziek. Mijn eerste liefde. Zo eentje waar je altijd een speciaal gevoel bij houdt en wat nooit helemaal overgaat. Ik was er vroeg bij: voordat ik op de basisschool zat was ik al geobsedeerd door de LP-speler. Een paar jaren later breidde deze obsessie zich uit naar een cassettedeck, een walkman en een discman.

Mijn generatie herkent het wel. Cassettebandjes. Urenlang was ik bezig met het opnemen van deze bandjes. Vanaf de radio jouw favoriete lijsten samenstellen (en zelfs aan elkaar praten). Spotify was er niets bij. Het is dan ook niet heel raar dat ik uiteindelijk aan de slag ben gegaan bij een radiostation. Niet als DJ, maar gelukkig op een manier die mij goed past. Ik ben in ieder geval de connectie met muziek niet verloren. Het is alleen maar sterker geworden, met al die muziek-freaks om mij heen. En dan mag ik ook nog regelmatig op ‘werkbezoek’ naar festivals. Je begrijpt: heel vervelend 😉

Het festivalseizoen is weer van start en muziekminnend Nederland vliegt weer uit naar de verschillende uithoeken van het land. Zo ook ik gisteren. Ik besefte mij daar eens te meer wat de kracht is van muziek. Gezicht in de zon, drankje in de hand, ogen dicht en de beats komen binnen. Binnen via jouw oren, maar ze weten toch altijd regelrecht de weg naar jouw hart te vinden. En dat vind ik het mooie aan muziek. Je voelt dat je leeft. Stelt je open. Wordt blij.

Het is mooi om te zien hoe muziek verbind. Verbroederd. Muziek doet iets met ons, dat valt niet te ontkennen. Het is dan ook niet raar dat er dit jaar meer festivals dan ooit lijken te zijn. Het klinkt gek, maar muziek is als een medicijn. Beter nog, als je het mij vraagt. In onze overvolle levens is het fijn om soms even nergens aan te denken. Volledig op te gaan in iets wat jouw gedachten uitschakelt, waardoor je de dagelijkse beslommeringen even vergeet. Maar het kan je juist ook aan het denken zetten. En het kan je terugbrengen naar herinneringen. In 3 minuten muziek, kan voor jaren aan herinneringen liggen.

Muziek kan je raken, want muziek vertelt een verhaal in een universele taal. De kracht van muziek wordt in mijn ogen dan ook regelmatig onderschat. Muziek heeft daadwerkelijk invloed op onze hersenen en onze gemoedstoestand. Het is natuurlijk niet zo dat de hersenen totaal anders gaan werken door muziek (indien wel, dan hangt dat vermoedelijk samen met de genotsmiddelen die je tijdens het muziek luisteren nuttigt). Maar het is wel één van de weinige activiteiten die beide hersenhelften tegelijk laat functioneren.

Onderzoek toont aan dat bepaalde delen van de hersenen extra gestimuleerd worden, waardoor de hormoonhuishouding wordt beïnvloed. Het maakt hormonen die ervoor zorgen dat we blij of verdrietig worden, rustig of juist actief. Deze hormonen bepalen de manier waarop we denken, praten en handelen. Je kunt dus daadwerkelijk een verliefd gevoel creëren als je muziek binnen laat komen: jouw ademhalingstempo en lichaamstemperatuur stijgen, er vind verwijding of vernauwing van de bloedvaten plaats, evenals huidsamentrekking. Ah, en waar kenden we dat ook alweer van?

Ik kan dan ook maar één tip meegeven op deze druilerige zondagmiddag. Zorg dat jouw songtekst onvergetelijk wordt. Breng zelf de muziek in jouw leven en zorg dat je dit bij de mensen om jou heen ook brengt. Letterlijk en figuurlijk. Geef af en toe even een geode zwieper aan de volumeknop en geniet.

PLAY the moments. PAUSE the memories. STOP the pain. REPEAT the happiness.

bottom of page